Konkurs – styczeń 2018

Co to za ptak ? Proszę podać nazwę polską i łacińską

Na zdjęciu zagadce w miesiącu styczniu przedstawiono młodego  puszczyka (Strix aluco). Jest to nasza najpospolitsza średniej wielkości sowa z dużą głową i czarnymi oczami. Występuje w dwóch odmianach barwnych: brązowej i szarej. Obecnie występuje nawet w centrach dużych miast, gdzie może gniazdować w zabudowaniach. Prowadzi wyłącznie nocny tryb życia. Gniazdo zakłada w dziuplach drzew, skrzynkach lęgowych, czasem w dużych gniazdach innych ptaków. Pokarmem są głownie drobne ssaki, ale także ptaki, gady, płazy i duże owady

Laureatem konkursu w miesiącu styczniu 2018  została Marcin Zawadzki. Gratulujemy!